background

Concertgebouw orkest

Dankzij de steun van vele schenkers is het Koninklijk Concertgebouworkest weer een bijzonder strijkinstrument rijker. Orkestlid Olivier Thiery is sinds afgelopen september de trotse bespeler van een contrabas, een instrument dat bijzonder genoeg al eerder in de gelederen van het Orkest verkeerde.

Olivier Thiery (1983) komt uit Nice, Frankrijk. Sinds 1 augustus 2008 speelt hij bij het Orkest. Het is bij zijn ouders thuis dat hij in aanraking kwam met wat later zijn passie zou worden. “Mijn vader speelde bas”, vertelt Olivier. “Al op jonge leeftijd leerde ik het instrument kennen en ik ging houden van het diepe geluid. Met een bas kan je elk soort muziek spelen: jazz, funk, klassiek, noem maar op. Zelf luister ik ook graag naar verschillende genres. Whatever makes me feel good.”

Geheimen
De bas die Olivier van de Stichting Donateurs in bruikleen heeft, is volgens bronnen omstreeks 1730 gebouwd door Francesco Gofriller. Olivier beschrijft de eerste keer dat hij het instrument bespeelde als “love at first sight”. “Het klikte onmiddellijk. Ik was onder de indruk van het feit dat, hoewel de bas eeuwenoud is, deze nog steeds in perfecte staat verkeert”, vertelt hij, “maar dat betekent niet dat ik er ook direct volledig mee uit de voeten kan. Bij een topinstrument als dit moet je eerst de geheimen die het in zich heeft ontdekken, zoals klankkleur en de subtiele mogelijkheden waarmee je een toon kan creëren. Ik weet dat nu nog niet bij deze bas, daar heb ik tijd voor nodig. Mijn geest en handen worden uiteindelijk, hopelijk, een geheel met het instrument.”

Oude bekende
Voor Thiery is de bas eigenlijk een oude bekende. De link tussen bespeler en instrument bestaat in de persoon van Niek de Groot, voormalig solo contrabassist van het Koninklijk Concert gebouworkest, die de bas tien jaar lang bespeeld heeft.

Juist bij De Groot was Thiery in de leer. “Hij is mijn docent en mentor. Ik vind het onvoorstelbaar dat ik jaren later in hetzelfde Orkest op de Gofriller speel, net als Niek vroeger deed”, zegt Olivier, “daar had ik destijds alleen maar van kunnen dromen!”

Download